Aanraders in de Champagne

Het voorlaatste weekend van oktober was het weer feest, want dan trok ik met goede vrienden Luc & Liesbet naar de Champagne! Altijd een tripje waar ik naar uitkijk! En hoewel het deze keer net iets anders uitdraaide dan verwacht, transportgewijs dan (lekke band, geen reservewiel, dure dépanneur, reddende engel uit België moeten laten overkomen met reservewiel…), hebben we het vloeibare goud gelukkig veilig en wel in België gekregen (want dat is toch het belangrijkste :-). En dus geef ik u ook graag kort mijn ervaringen mee. Een snel overzichtje, zonder al te veel technisch gedoe. Gewoon: wat vonden we lekker en mooi – en wat niet – en waarom.

  • Champagne Etienne Lefèvre – Verzy

20161101_230157We startten eigenlijk een beetje verkeerd: meteen in de Montagne de Reims. Verkeerd omdat we hier terechtkomen in het rijk van de pinot noir. Op tafel komen dan ook, op onze vrij nuchtere maag, direct enkele krachtige champagnes… Die ons niet meteen konden bekoren… Nochtans kreeg ik dit adresje van twee echte champagneambassadeurs: Peter Doomen en Gido Van Imschoot, twee heren die ik zeer waardeer en die er écht iets van kennen. Allebei schreven ze ook al over champagne, de eerste bracht zopas nog een handig boekje erover uit dat u zeker in huis moet halen als u naar de regio trekt. Soit, de eerste twee cuvées die we proefden vonden we alledrie niet ons ding. Maar champagne drie was wel raak: de blanc de noirs, een 100% pinot noir in een supermooie fles trouwens. Een aanrader voor wie van de stevigere én meteen ook complexere champ houdt. Prijs ter plekke: 17,20 euro.

Meer info: www.champagne-etienne-lefevre.com

  • Champagne Mignon Père & Fils – Vinay

20161101_230252Vinay ligt onder Epernay, ten zuidwesten zou je kunnen zeggen, wat tussen de Côtes des Blancs en de Vallée de la Marne in. We bezochten er een van de favorieten van Luc & Liesbet: Champagne Mignon Père & Fils. Zalige gastheer, heel ontwapenend en best goeie champagne hier – uitstekende prijs-kwaliteit. De Brut Tradition (van pinot noir en pinot meunier) tik je hier op de kop voor 13,90 euro; een heel correcte en eerlijke prijs voor een degelijke champagne, een allemansvriend. Mijn favoriet hier was de zeer toegankelijke en tegelijk verfijnde Brut Chardonnay: een blanc de blancs dus, 100 % chardonnay (vaak mijn lieveling, zo zal je merken). Zo’n flesje kost 15,20 euro – ook nog zeer democratisch voor een blanc de blancs. De andere champagnes, zoals de Brut Prestige en de Brut Sélection, zijn ook zeker niet mis, complexer, maar een mens moet nu eenmaal kiezen. Enfin, toch best als je niet té veel geld kwijt wil zijn.

Meer info: www.champagnemignon.com

  • Champagne Hostomme – Chouilly

20161101_230129Het dorpje Chouilly ligt in de Côte des Blancs en is gezegend met de titel Grand Cru – maar zo’n titel doet mij weinig (slaat historisch gezien op de kwaliteit van de druiven uit een bepaalde gemeente, maar ik denk dan: al zijn de druiven nog zo goed, je moet er nog altijd een goeie champagne van kunnen maken). Los daarvan is Laurent Hostomme een prima kerel die in zijn kleine, ietwat donkere degustatieruimte je snel en efficiënt laat proeven en tussendoor foetert op de Fransen die klaarblijkelijk steeds minder champagne bij de boer komen kopen. Gelukkig zijn er nog de Belgen! Mooie champagnes hier, waarbij de Grande Réserve (voor 18,70 euro) mijn favoriet was: opnieuw 100% chardonnay, lekker boterig in de neus, tikje karamel en zelf cacao in de smaak, rond en zacht, maar met een frisse finish. Complexe champagne, die drie jaar heeft mogen rijpen én waarvan een stukje op hout gerijpte basiswijn is gebruikt. Normaliter ben ik daar hoegenaamd geen fan van (zie ook hieronder), maar hier kan ik alleen maar zeggen: zeer geslaagd!

Meer info: www.champagnehostomme.fr

  • Champagne Pierre Moncuit – Le Mesnil-Sur-Oger

20161101_230101Uit een van de bekendste dorpen van de Côte des Blancs komt ook een best bekende naam hier in België: Pierre Moncuit. In het verleden al een paar keer bezocht, telkens goed bevonden, maar nooit echt wauw – ook gezien zijn iets hogere prijsklasse (richting 20 euro en meer). Maar deze keer zeer aangenaam verrast! Zijn Cuvée Hugues de Colmet (17,50 euro) is een prima, zéér lekkere blanc de blancs, met karakter, power maar ook verfijning en vooral: fraîcheur natuurlijk. De Cuvée Pierre Moncuit-Delos Grand Cru doet daar nog een schepje complexiteit bovenop – het werd mijn absolute aanrader van de trip! Maar… met zijn 20,50 euro ook de duurste van allemaal, dus kocht ik er maar enkele flesjes van. Hij bestaat trouwens ook in Extra Brut, voor de liefhebbers (lees: superstrak), maar dat vond ikzelf een tikje te hard. Nee, geef mij maar de brut van deze jongen en ik ben heel erg blij!

Meer info: www.pierre-moncuit.fr

  • Champagne Jean Michel – Moussy

20161101_230223Moussy ligt ten zuiden van Epernay en het dorpje huisvest mijn ‘huischampagne’ zal ik maar zeggen. Dit is het huis waar ik jaar na jaar champagne aankoop en nog nooit teleurgesteld ben geweest. De reden is eenvoudig: hier wordt prima prijs-kwaliteit champ gemaakt! De prijzen zijn natuurlijk gestegen door de jaren heen, en dat begin je te voelen, maar desalniettemin blijf ik dit huis aan iedereen aanraden. Behalve dan… voor hun houtgelagerde champagnes – écht niet mijn ding (maar voor andere mensen dan weer wel). Tegenwoordig laten ze ook een stukje van hun gewone Carte Blanche Brut op hout rijpen en… ik vind het resultaat minder geslaagd. Ook in Extra Brut. Jammer. Maar wat ik u wel vurig kan aanbevelen: hun Blanc de Chardonnay en hun Blanc de Meunier. Twee totaal verschillende champagnes, maar superlekker én allebei millésime-champagnes. Van één jaar dus én tegelijk langer gerijpt in de kelder (vier jaar en meer – top!). Dat zorgt voor extra complexiteit en dat aan een prijs van 16 euro per fles (vanaf zes flessen). Onklopbaar, denk ik zo. En twee van mijn absoluut favoriete champagnes. O ja, misschien nog even meegeven: de gastvrouw is heerlijk joviaal én een echte spraakwaterval. Combineer dat met mooie champagnes en je weet dat je voor dit huis toch even tijd moet uittrekken :-).

Meer info: www.champagnejeanmichel.fr

In elk geval, als je naar de Champagne gaat: veel proefplezier gewenst! En o ja: als je lekker wil eten > dit zijn mijn twee favoriete adressen: Le Jardin in Reims (= de brasserie van sterrenkeet Les Crayères) en La Table de Kobus in Epernay. Smakelijk!

2 gedachten aan “Aanraders in de Champagne”

  1. De champagnes van Champagne Roger-Constant Lemaire uit Villers sous Châtillon zijn ook aanraders. Met name de Sélect Réserve, een blanc de meuniers of de Cuvée Trianon met chardonnay en pinot noir.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.