PhotoVandaag, zondag 25 mei, nodigde moeder uit om een late moederdag en een even late verjaardag van vader te vieren bij De Fakkels in Sint-Truiden. Mijn moeder kende het restaurant van ‘een vriendin van de iPad-les’ – mijn moeder is 75, respect! – ik kende de chef nog vaag van vroeger. Ooit een telefonisch interview mee gedaan voor De Standaard, maar nooit zelf geraakt. Nu, een 15 in de GaultMillau en de goede commentaren die ik al gelezen had beloofden wel wat goeds. En dat bracht deze middag ook.

Het was heerlijk relaxed lunchen op het prachtige terras dat uitgeeft op een al even piekfijn onderhouden tuin. Je hoort helemaal niets van de drukke Hasseltsesteenweg waaraan het restaurant ligt. De keuken is klassiek, zeer genereus in porties en – zo vonden we met z’n allen – wel een tikje hoog op smaak, zoals Sergio zou zeggen (lees: redelijk zout). We kozen voor het aspergemenu waarin de corvina – ombervis, zo leerde ik van Wikipedia – vervangen werd door zeebaars. Het bracht rijke combinaties op het bord, in elke zin van het woord. De wijn mocht ik kiezen – hoera! – uit een zéér vriendelijk geprijsde wijnkaart. Ik ging eerst voor een chardonnay van het Haspengouwse (!) wijnbedrijf Kitsberg (2012) op aanraden van de gastvrouw. Die viel wat zwakjes uit in structuur, beetje waterig vond ik, hoewel hij zeker ook niet slecht was. Bij het hoofdgerecht koos ik een chardonnay van het Argentijnse huis Bodega del Fin del Mundo (2009) – het stevigere werk, maar wel zacht en met voldoende zuren – een prima partner voor de zeebaars met mousseline.

De bediening was trouwens hartelijk en easy-going; we voelden ons meteen thuis. Toch duurde de middag wel erg lang – van 12.45 uur tot 18 uur ongeveer! Het terras zat dan ook goed vol en de drukte speelde de bediening duidelijk parten. Maar voor de rest: best lekker gegeten, méér dan genoeg, verfijnd, mooie producten. Wie dus op zoek is naar een feestelijke klassieke keuken (met binnen trouwens een statig interieur), gebracht volgens de regels van de kunst, door een chef met veel ervaring: De Fakkels is uw plek. En al zeker als uw vader of moeder erbij zijn. De score van GaultMillau zit helemaal juist.

Share →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *