De Winetwunch

In 2010 zette ik mijn eerste stappen op Twitter – zeer onhandig en zo. Ik kon er ook niet goed weg mee, maar zoals dat gaat bij nieuwe media: gaandeweg leer je de knepen van het vak en voor je het weet speel je ermee. Voor mij kwam dat moment toen ik begon te tweeten over wijn en Jelle De Roeck, een jonge architect uit Brussel, mijn tweet oppikte en zich afvroeg wie er nog zoal twitterde over wijn in België. Voor we het goed en wel beseften, hadden we tien tot twintig mensen gespot die dat deden en waarmee we begonnen te corresponderen over wijn, via Twitter. Dank u zeer, blauw vogeltje!

Winetwunch 1

Uit de conversaties online ontstond al gauw het idee om mekaar eens live te ontmoeten en wat door te bomen over wijn. Als het enigszins kon bij iets lekkers om te eten. De eerste Winetwunch – een twitterlunch voor wijnliefhebbers, die uiteindelijk een diner werd – was geboren. Hij vond plaats op 30 juni 2011 in restaurant Pazzo in Antwerpen. Een kleine 20 twitterende wijnliefhebbers zagen mekaar daar voor het eerst; zelfs mensen uit Nederland waren erbij! Afspraak was dat we elk onze twee favoriete wijnen zouden meebrengen (twee flessen dus), die door iedereen blind laten proeven, ervaringen uitwisselen en iets lekkers eten (een menuutje van drie gangen, waarvoor we een all-in-kurkrechtprijs afspraken met de eigenaar). Het werd een heerlijke avond, daar in Antwerpen, waaraan ik meteen een goeie vriend overhield – Jelle natuurlijk – en heel wat nieuwe wijnkennissen of wijnhandelaars (bijvoorbeeld Wijnkennis.be – prima wijnwinkel!). Je vindt online trouwens verschillende verslagen terug van die eerste Winetwunch, bijvoorbeeld op de blog van Theo Heselmans (intussen ook een goede wijnkennis geworden), die van Peter Vergote en op Bottle Case, de blog van van Wim van Wijnkennis.be. En als je op Twitter de hashtag #winetwunch ingeeft vind je ook nog heel wat fijne commentaren terug.

Winetwunch 2,3,4 en 5

Hoe gaat dat met geslaagde avonden waar wat spijs en drank aan te pas komt? Je wil er meer van natuurlijk! En dus vond in het najaar van 2012 Winetwunch 2 plaats in het Griekse restaurant Strofilia in Brussel, waar ikzelf helaas niet bij kon zijn wegens een operatie aan mijn knie… Gelukkig vond snel de derde editie plaats in restaurant Volta in Gent, waar we plots met een luxeprobleem werden geconfronteerd: de lijst van geïnteresseerden werd alsmaar langer (een zestigtal nu al) en de ruimte en mogelijkheden waren beperkt. We weken uit naar een bovenzaaltje in Volta, beperkten het aantal aanwezigen tot 20 en het aantal flessen tot evenveel. Opnieuw werd het een zeer fijne avond waarop we heel wat nieuwe mensen leerden kennen, maar omdat een aantal mensen die vooraf ingeschreven hadden niet kwamen opdagen en we voor één iemand moesten betalen die te laat had afgezegd, voerden we de regel in dat wie volgende keer meedeed ook meteen moest betalen bij inschrijving. Dat bleek geen probleem op Winetwunch 4 in restaurant Het Land Aan de Overkant in Leuven in juni 2012 (waar de eigenaar het hele restaurant voor ons reserveerde!) en op Winetwunch 5 in november 2012 in het (helaas nu gesloten) restaurant Folliez in Mechelen. Verslagen over de Winetwunches 2,3,4 of 5 vind je onder meer hier:

Of bekijk even hieronder de PowerPoint die ik maakte voor een presentatie op een Leuvense Tweetmeet, in Boekhandel Duimelot in Leuven. Met dank aan alle winetwunchers, trouwens!

Winetwunch 6

Na een aantal vragen in de loop van 2014 was het zover: op dinsdag 14 oktober vond in Pazzo in Antwerpen de zesde winetwunch plaats. De plek van de eerste keer dus, opnieuw in het gezellige keldertje. Daar verzamelden we met z’n twaalven voor een boeiende avond met veel nieuwe mensen en evenveel interessante wijnen. Iedereen was erg enthousiast na deze editie, dus je kan ervan op aan dat er nog winetwunches zullen volgen. Volg mij of @jellederoeck gewoon op Twitter en we houden je zo graag op de hoogte!