Over lekker eten

Vlaamse Foodies. 25 gastronomen en hun beste adressen en recepten

cover foodies jpgIn 2013 kreeg ik een idee. Zelf foodie zijnde en best wel intensief de recensenten volgend, wou ik wel eens weten waar bij hen het foodie-schap vandaan kwam. Of nee, ik was gewoon curieus naar hoe zo’n Bruno Vanspauwen, Willem Asaert, Agnes Goyvaerts… zo in de ban geraakt waren van eten en gastronomie. Eigenlijk hoe ze recensent geworden waren. Kortom: ik wilde weten wat hen dreef! Op culinair vlak dan.

Daarop verder denkend viel het me op hoeveel bekende en minder bekende Vlamingen verzot zijn op lekker eten en drinken en dat ook heel vaak laten weten. Foodbloggers bijvoorbeeld, maar ook acteurs, deejays, wetenschappers, radiopresentatoren…. En dus besloot ik om een poging te doen om de ‘Vlaamse foodies’ in kaart te brengen. Niet allemaal natuurlijk – er zijn er honderden! duizenden! – maar wel een selectie die misschien symbool kon staan. Een persoonlijke, zeer subjectieve selectie van foodies met een verhaal. En geen chefs deze keer: die staan tegenwoordig al genoeg in de belangstelling.

Natuurlijk… weten die foodies ook wel waar het lekker eten en drinken is, dacht ik zo. En dus leek het mij interessant hen ook eens te vragen of ze hun adresboekje niet wilden opendoen. Wat ze heel graag deden (tot ze merkten dat ik een waslijst van maar liefst een dertigtal adressen vroeg, maar dan was het natuurlijk al te laat :-). En als ik dan toch bij hen was, kon ik hen evengoed ook nog een recept vragen – wat ze me ook met de glimlach bezorgden. Waarvoor veel dank, goede foodies!

Gooi dat allemaal samen in een blender en je krijgt Vlaamse Foodies: een mix van 25 foodieverhalen, 25 uitgebreide adresboekjes én 25 recepten. En dat boek ligt nu  in de boekhandel. Ik ben er geweldig blij mee. Ook met de supermooie vormgeving van Maarten Deckers en de foto’s van Marco Mertens. En met al het productie- en redactiewerk van respectievelijk Peter en Caroline van Davidsfonds Uitgeverij. Zij hebben van mijn tekst een boek gemaakt, onder de kundige leiding van uitgever Dirk Remmerie. Een heerlijk team, dat moet gezegd!

De flaptekst van Vlaamse Foodies

Yves Desmet, Pascale Naessens, Wim Opbrouck, deejay Buscemi, Dorien Knockaert, Gene Bervoets, Sven Ornelis, Margot Vanderstraeten… Eén woord verbindt hen: ze  zijn allemaal foodie.

Vlamingen zijn echte bourgondiërs en ze zijn dol op lekker eten en drinken. In dit  boek maak je uitgebreid kennis met vijfentwintig lekkerbekken van bij ons. Ontdek  wie ze zijn, waar hun passie voor smaak vandaan komt en hoe die hun leven  beïnvloed heeft. Het zijn stuk voor stuk herkenbare verhalen waarin de liefde voor  goed eten en drinken centraal staat.

Maar het boek biedt meer dan verhalen alleen. Deze gourmets zijn immers  uitstekende gidsen voor de betere eet- en drinkplekken in binnen- en buitenland.  Elke foodie doet daarom zijn adressenboekje open én verklapt je een persoonlijk  recept. Een verhalenboek, een adressengids én een kookboek in één: dat is Vlaamse  Foodies.

Recensies en commentaren over Vlaamse Foodies

foto (3)“Vlaamse Foodies is een boek dat letterlijk doet watertanden. Echt een boek om van te genieten in elke betekenis van het woord. Ik zal dit boek beslist nog vaak ter hand nemen: om een recept op te zoeken, een adres te vinden om lekker te eten of gewoon om te genieten van een fijn verhaal.” (Leven in Leuven, blog van Caroline Coenen, 1 juli 2014)

“Filip Salmon ontfutselde onder andere Yves Desmet, Pascale Naessens en Wim Opbrouck hun favoriete adresjes en een recept, en tekende ook hun persoonlijke verhalen op. (…) Dit smakelijke boek brengt je pagina na pagina het water in de mond.” (Goed Gevoel, augustus 2014)

“Een smakelijk en vermakelijk boek dat heerlijk wegleest en na het lezen nog heel veel uren plezier zal bezorgen. (…) Lees het zelf maar. Een boek om nog heel lang plezier van te hebben.” (Culinette’s Kookpunt, Nederlandse blog van Jeanette, 10 juli 2014)

“In Vlaamse Foodies doen Yves Desmet en Agnes Goyvaerts, samen met nog 23 andere notoire foodies, de smaakpapillen van de lezer kletteren van culinair plezier.” (De Morgen Magazine, 21 juni 2014)

“Vlaamse Foodies leest als een sneltrein en is leuk opgebouwd. Met uiteraard talrijke adresjes die volgens de interviewees het bezoeken waard zijn.” (Bottle Case, wijnblog van Wim Sas, 13 juni 2014)

“Vlamingen zijn echte bourgondiërs en het boek Vlaamse Foodies is daar het beste bewijs van. Vijfentwintig lekkerbekken van bij ons worden culinair doorgelicht.” (Libelle, week van 17 juli 2014)

Zin gekregen om het boek te bestellen?

Mijn boek ligt sinds juni 2014 in de boekhandel. Daar kun je het natuurlijk inkijken en kopen. Maar voor wie online wil bestellen, geef ik graag deze link mee: de bestelpagina van Davidsfonds Uitgeverij.

Maar beloof me één ding: laat me weten wat je ervan vond. Want weet je wel hoe spannend dat is, een boek maken, er keihard voor gaan en dan ligt dat daar in de boekhandel… En dan neem jij dat in je handen… Je bladert, ruikt, draait, keert, voelt, leest een stukje en…. Je beslist om het te kopen! Wat een feest! Maar wat denk je dan als je het helemaal leest? Vind je het goed? Raad je het anderen aan? Of vind je het maar niks? Hoe graag ik dat zou willen weten!! Terwijl ik dit tik, bijt ik mijn lip stuk van spanning. Laat me dus zeker weten wat je ervan denkt, als je het boek leest.

Mijn eigen favoriete restaurants (een selectie)

1. Bartholomeus in Knokke-Heist

Bartholomeus is al heel lang mijn absolute favoriet: een uitgepuurde keuken die beste van de zee brengt, een supergetalenteerde kok, mooie wijnselecties door een prima sommelier, heerlijk dineren met zicht op zee, perfecte ontvangst. Misschien dat alleen het kader wat statig is en dus ook wel dito mensen aantrekt, maar los daarvan: eigenlijk, prijs-kwaliteit, voor mij de beste plek van ons land.

2. Couvert Couvert in Heverlee

Ik woon in Heverlee, maar lang niet alleen daarom kies ik deze plek. Vooral om de chef, Laurent Folmer, die continu zijn eigen grenzen en de mijne op gastronomisch vlak verlegt. Couvert Couvert heeft een heel creatieve keuken, soms wat (te) gewaagd, maar altijd boeiend. Supergoeie sommelier ook, daar hebben ze een traditie in. En heerlijke gastvrouw. Ik kom er ontzettend graag.

3. L’Air du Temps in Eghezée

Al paar keer mogen dineren en al evenveel keer helemaal in de wolken geweest. L’Air Du Temps is de trots van Wallonië, nu ondergebracht op een benijdenswaardige plek – genre Hof van Cleve qua locatie. Superinventieve en vaak speelse keuze, die Vlamingen erg weten te waarderen – als je er zit, waan je je soms in een West-Vlaams restaurant :-).

 4. De Refugie in Tienen

Beetje vreemd gelegen aan de ring in Tienen, op een hoek met weinig parkeerplaats. Klein restaurant, maar geweldig lekker eten voor een best wel vriendelijke prijs. Heerlijk losse bediening van de gastvrouw, die een hart voor goede wijn heeft. Dit is voor mij de perfecte bistronomie: los maar verfijnd, op hoog niveau en toch betaalbaar. Ik hou van De Refugie.

5. Gusto en De Kristalijn in Genk

Nog niet zo lang geleden ontdekt. Dit is het restaurant van het Carbon Hotel in Genk. Je krijgt een heerlijke setting, beetje grootstedelijk zelfs, supervriendelijk personeel, een leuke kaart (waarmee je kan freewheelen wat de invulling van je maaltijd betreft) en een aantal goeie wijnen per glas. Naast een degelijke wijnkaart. When in Limburg, go to Gusto! (Of als je stevig gastronomisch wil gaan: De Kristalijn, ook een absolute aanrader. Vraag een tafeltje met zicht op de keuken.)

Artikels over gastronomie die ik schreef voor De Standaard

In de periode 2004-2010 schreef ik heel wat artikels over wijn en gastronomie voor De Standaard. Ik zou ze je graag hieronder allemaal tonen, maar ik ben er nog steeds niet in geslaagd om ze te bundelen en in een presentabel overzicht te brengen. Als je geïnteresseerd zou zijn, zoek dan even gewoon op mijn naam in de zoekbalk op de site van De Standaard. En ooit komen ze hier nog eens te staan, dat weet ik wel zeker!