Foodies On Tour: je leven omgooien voor een food truck

foodiesontourStel je het volgende voor. Je bent 46 jaar en je hebt een mooie job – een kaderfunctie met alles erop en eraan. Een fijne man, leuke kinderen, mooi huisje, alles loopt lekker. En toch beslis je plots om je leven helemaal om te gooien en… met een food truck te beginnen, hier in Vlaanderen of all places, waar een rijdende keuken toch nog steeds een rariteit is. Ziedaar het verhaal van mijn goede collega Conny Van Wauwe. Twee jaar geleden startte ze bij het Davidsfonds als directeur financiën en logistiek, inclusief personeelsbeleid. Eind april 2015 zal ze ons verlaten en staat ze voor het eerst in haar leven in een blinkende nieuwe zwarte food truck, Foodies On Tour genaamd. Op festivals, feesten en allicht nog tal van andere gelegenheden. Ik wist even niet waar ik het had, toen ze het me vertelde, op een blauwe maandag. Daar stond ik, aan de grond genageld. “Jij? Een food truck?”, vroeg ik met kanjers van ogen. “Yep!” klonk het trots aan de overkant – en er verscheen de breedste glimlach die ik in tijden gezien had.

Broodjes waarover nagedacht is

connyEen paar maanden later zit ik met Conny aan tafel – afgelopen maandag was dat. De living is intussen omgebouwd tot een halve stockageruimte voor papieren bordjes, bestek en aanverwanten. Op tafel ligt een Atoma-schriftje met schetsen van de truck, in de keuken wordt druk gekookt. Want ik ben hier voor een avant-première: een proeverij van de ‘soups, salads & sandwiches’ die u binnenkort ook kan proeven. “Dat is mijn concept,” vertelt Conny, ” ik wil gourmet-broodjes serveren, vers, met kwaliteitsingrediënten, broodjes waarover nagedacht is. En daarnaast salades en soepen die ik kan aanpassen aan het seizoen. Of aan mijn goesting van het moment. Het wordt geen doorsnee kost, maar iets waar mensen écht van kunnen genieten, met mijn stempel erop.”

Niet alleen over de broodjes is stevig nagedacht trouwens, Conny heeft haar jarenlange ervaring van structureren, budgetteren en prospecteren meegenomen in haar nieuwe avontuur – dat blijkt eens te meer als ik haar supergedreven hoor vertellen. Maar toch. Toch is de eerste vraag die je stelt: waarom in godsnaam je carrière laten voor wat ze is en ‘in een kraam gaan staan’ zoals haar zoon het eerst een beetje onwennig bekeek. “De beslissing om dit te doen heb ik anderhalf jaar eerder al genomen,” bekent Conny, “al speel ik misschien al 15 jaar met het idee om iets in de horeca te doen. Eten is altijd belangrijk geweest in mijn leven. Ik kreeg lekker eten en daarvan genieten mee van mij moeder, die altijd keihard haar best deed om goeie kost op tafel te brengen. Ik ben opgegroeid met gastronomie en daar wil ik nu iets mee gaan doen. Na jarenlang een job met mijn hoofd gedaan te hebben, bekroop mij het gevoel: is het dat nu? Want ik werd er niet meer gelukkiger van. Integendeel: aan sommige aspecten begon ik mij meer en meer te ergeren. Ik wou eindelijk eens iets met mijn handen gaan doen. En daarom dus: de food truck.”

Geen plan B

foodiesontour2Iets met je handen gaan doen is één zaak, een food truck is nog andere. Het fenomeen is nog heel erg groeiend in Vlaanderen en België. Nederland gaat ons erin voor – daar is al een hele scene en ze hebben er zelf een heus ‘Weekend van de Rollende Keukens’, in Amsterdam. En in de VS zijn food trucks natuurlijk allang ingeburgerd: in de grote steden à la New York zijn ze alomtegenwoordig (én lekker én goedkoop – ik maakte er ooit een reportage over in 2008, voor De Standaard) en bestaat er zelfs zoiets als een Oscaruitreiking voor street food: de Vendy Awards. Maar hier bij ons? “Toch wel”, zegt Conny overtuigd, “het is een markt die echt booming is – daarom was het ook nu of nooit. Je hebt ook bij ons een aantal festivals: het Brussels Food Truck Festival, Barrio Cantina, Food Farm Fiesta en Dimange in Antwerpen. En op alle vier zullen we aanwezig zijn!”

Daar kijk ik van op: Barrio Cantina in Antwerpen had ik al bezocht, maar veel echt Belgische food trucks zag ik er niet. Toch is Conny ervan overtuigd: de Belgische markt is er klaar voor. “Ik heb geen plan B”, zegt ze, “maar ik ben er zeker van dat het zal lukken. Ik wil ook naar mijn klanten luisteren, ik wil zien wat ze willen en mij aanpassen en inpassen in de Vlaamse markt.” Conny spreekt vol vuur, terwijl partner en kinderen trots toekijken. Maar misschien ook wel met een tikje een bang hart, want zo’n beslissing moet toch wel wat impact hebben. “Financieel is het een weloverwogen risico – het is een investering, maar ook geen op leven en dood. Privé heeft zoiets natuurlijk wel impact. Uiteraard heb ik een en ander eerst grondig doorgesproken met mijn gezin. Ik weet dat ik moet werken op momenten dat anderen vrij zijn – maar dat deed ik in mijn vorige job ook al. En bovendien zijn de kinderen nu al wat ouder, ik vind het helemaal het juiste moment. Trouwens: mijn man weet al langer dat dit mijn droom is; een complete verrassing was het dus niet, ook niet voor de mensen die mij goed kennen.”

Van broodje bal tot frisse quinoasalade

Bon, interessant verhaal was dat, maar uiteindelijk wil ik wel eens weten hoe het allemaal smaakt. Voor de drank heb ik een klein beetje mee mogen zorgen: de wijnen die Foodies On Tour zal serveren, heb ik mee geselecteerd bij de lokale wijnhandel. En ik kan u zeggen: u krijgt geen prutswijn in uw (plastic) glas. Een eerlijke rode en witte, binnen natuurlijk een commercieel haalbare prijsvork. Twee keer allrounds ook, die hopelijk veel mensen kunnen bekoren en passen bij veel gerechten. De witte is een Franse zuiderling geworden, uit de Gascogne: de UBY, een assemblage van colombard en ugni blanc. Frisse, uitgesproken fruitige wijn, mooi in balans, met lekkere zuren, sappig en vol pompelmoes en groene pruimpjes. De rode is een Spanjaard, uit het noorden van Spanje, van de garnacha: de Baltasar van Bodegas San Alejandro: een heerlijk zachte maar tegelijk stevige kerel, bomvol fruit, genre cassis en pruim.

 • quinoa
  Quinoasalade

  Over naar de broodjes dan. Of beter de salades. Als eerste proevertje komt de quinoasalade met gegrilde aubergine, courgette en paprika voor mijn neus, aangevuld met avocado en granaatappel en afgekruid met koriander, munt en een limoendressing (6 euro). Ik voel me even in een paar zuiderse en Midden-Oosterse sferen tegelijk: wat een smaakbommetje! Veggie maar tasty. Fris ook, al had ik er zelf een tikje meer limoendressing bij gedaan, zodat het samenspel van gegrild en fris nog leuker werd. Maar lekker hoor, echt wel.

 • IMG_4619[1]
  Broodje Kalfs
  Volgt daarop een panini met kalfsvlees, rode pesto, mozzarella, salie en rucola (7 euro). Italiaans en elegant, subtieler van smaak, maar zeker ook een hartige hap. Vooral de salie laat zich opmerken – wat misschien een tikje gewaagd is, want je hebt voor- en tegenstanders. Ik vind dat die het goed doet, samen met de rucola, en dat de rode pesto het geheel lekker juicy houdt. Geen al te nadrukkelijke smaakbom, deze vriend kalfs, maar wel een gewoon lekkere, zachte hap.
 • Broodje Bal

  Het derde gerecht wordt voor mij meteen de ster van de avond: het – nu al beruchte – Broodje Bal (Newsmonkey schreef er al over nog voor het gelanceerd werd). Ik noem het meteen de ultieme metalfestivalsnack, want jongens: is dit broodje pittig zeg! Pikant, jawel, maar ook zóveel smaak in je mond. Lekker smeuïg ook, wegens sausje van tomaat en cheddar. Maar de sterren zijn natuurlijk de balletjes: op basis van gehakt met rode ajuin, look, platte peterselie, Parmezaanse kaas en chilipeper. Jie-haa, dit broodje heeft echt ballen aan zijn lijf! (6 euro)

 • Broodje Entrecôte
  Broodje Entrecôte

  Tot slot maak ik ook nog kennis met het broodje entrecôte. Een heerlijk en eerlijk, zalig saignant gebakken stukje vlees, afgewerkt met een tomaten-paprikasalsa, rucola en een sausje van mierikswortel. Opnieuw een lekker sappig broodje waar vooral de mierikswortelsaus een heerlijk pittige toets aan geeft. Voor mij hoeft de salsa zelfs niet: stukje vlees, rucola, mierikswortel – klaar. Maar anderzijds voegt ze ook nog wel wat extra smaak toe – aan u om te ontdekken. (7 euro)

Nou, ik ben onder de indruk. Van de moed en durf van Conny, om hiermee te beginnen, eind april al. Van de duidelijke trots en blijheid van haar familie. Van de gerechten die me écht wel gesmaakt hebben. Van haar zorg om goeie, kwaliteitsvolle snacks te brengen ‘on wheels’. Ik vraag haar nog één ding, een beetje schoorvoetend, want eigenlijk hoor je het daar niet over te hebben tegenover een vrouw. Of ze zich wel thuis zal voelen in zo’n rock-‘n-rollwereld van vooral jonkies. “Zeker!”, lacht ze. “Jongere mensen inspireren mij, ze geven mij energie, ze bekijken dingen met een frisse blik. Ik kan nog veel leren van jongere mensen!” Kijk, dát horen wij dan weer graag :).

Ik wens Conny alle succes van de wereld toe. Go!

Foodies on Tour, door Conny Van Wauwe uit Sinaai – Contact: hello@foodiesontour.be – www.foodiesontour.be – @foodiesontour

3 gedachten aan “Foodies On Tour: je leven omgooien voor een food truck”

 1. Ik heb ook al de eer en het genoegen gehad om niet alleen de carrièrewending van redelijk dichtbij mee te maken (inderdaad, die glimlach wordt wel elke keer heel breed als Conny over haar food truck praat) maar ook om zowel de quinoasalade als het broodje bal al te proeven. De quinoasalade is lekker fris met een variëteit aan smaak waar ik niet genoeg van krijg. En het broodje bal is die lekkere hartige hap waar we allemaal wel eens naar snakken en ontzettend van genieten 🙂 Superlekker met superenthousiasme, dat kan alleen maar goed komen 🙂

 2. Uw commentaar over de Figaro gelezen. Lijkt me heel straf maar t zal wel waar zijn.wij zijn er al vaker geweest en t viel echt mee. Wel 1 keer misverstand gehad,toen hadden we een verrast menu genomen en ik moest grote menu betalen,was 150 per man. Nadien telefonisch gereclameerd en het is recht gezet.
  groetjes

  1. Bedankt voor je reactie, Leopold! Het blijft altijd een momentopname, natuurlijk. En misschien was het de volgende dag een stuk beter. Maar ik vond het toen in Figaro beneden alles… Maar goed dat u uw feedback ook geeft, waarvoor dank!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.