cover timeIk ben net terug van een geweldig lang weekend in Berlijn, waar ik je food- en wijngewijs later uiteraard zeer graag nog over wil onderhouden – maar eerst iets anders.

In een krantenkiosk in Berlijn viel mijn oog op een toch wel zeer uitdagende cover van het Amerikaanse Time Magazine: grote krul boter op de cover, zwarte achtergrond en daarboven de titel: “Eat Butter“. Ondertitel: “Scientists labeled fat the enemy. Why they were wrong.” Ik heb Time al in geen tijden meer gelezen, maar hun nummer van 23 juni heb ik meteen gekocht.

Als foodie met een zwak voor ‘goeie boter’ (om te smeren, om in te bakken, om gewoon van te smullen…), heb ik telkens ook wel de reflex om te denken: mieljaar, dit is lekker, maar is het wel zo gezond? Natuurlijk niet, wist ik van erover te lezen en van de vele mensen die het mij vertelden. Roomboter bevat stevig wat verzadigd vet, en dat is slecht, zo heb ik altijd geleerd. Time stelt nu dat de waarheid toch wel een stuk complexer is: verzadigd vet kan ook positieve effecten hebben. “Now it’s becoming clear that even the saturated fat found in a medium-rare steak or a slab of butter has a more complex and, in some cases, benign effect on the body than previously thought.” Je begrijpt dat ondergetekende liefhebber van een steak béarnaise saignant met verscherpte aandacht dit stuk verder las.

Nu, de tekst vertrekt van de Amerikaanse situatie waar in de jaren 1980 massaal werd opgeroepen om vet in je voeding te mijden, in de hoop dat Amerikanen meer groenten zouden gaan eten. Mis poes. Diabetes type 2 steeg met 166% de afgelopen dertig jaar in de VS, aldus Time, en cardiovasculaire ziekten blijven er nog steeds doodsoorzaak nummer één. Reden zou zijn dat Amerikanen hun vetten niet vervingen door gezond fruit of frisgewassen groentjes, maar wel door light-producten en door geraffineerde, snelle koolhydraten (die je bijvoorbeeld vindt in wit brood, koekjes, maar ook pasta). En het zijn dié koolhydraten die Des Duivels zijn, meer dan de verzadigde vetten, zo lijkt Time te suggereren.

En nu wordt het even wat moeilijker voor een wetenschappelijke leek als ikzelf (dus lees vooral het artikel om te zien of ik het hier bij het juiste eind heb). We komen immers op het terrein van de cholesterol. Zoals je allicht weet, hebben we allemaal goede en slechte cholesterol. Verzadigd vet doet de slechte cholesterol toenemen, dat is “incontrovertibly true” weet ook Time. Maar, nu blijkt dat verzadigd vet ook de GOEDE cholesterol doet toenemen, die op zijn beurt de slechte cholesterol verwijdert. Meer nog, onze slechte cholesterol bestaat uit twee delen: kleine gemene deeltjes en dikke eerder brave deeltjes. Vet zou nu vooral de dikke deeltjes doen toenemen, terwijl geraffineerde koolhydraten de gemene deeltjes doen stijgen… En het zijn die laatste die verantwoordelijk kunnen zijn voor hartziekten…

Uiteraard moeten we nu niet met z’n allen tonnen roomboter naar binnen gooien of verzadigde vetten heilig verklaren, zegt Time (ik vat even plastisch samen), we kunnen ons maar beter richten op onverzadigde vetten zoals je die in bijvoorbeeld extra vierge olijfolie vindt. Bovendien zouden sommige verzadigde vetten (in zuivel) beter zijn dan andere (in vlees). En daarnaast zijn er natuurlijk ook mensen die het volstrekt oneens zijn met wat Time zegt en meteen ook wijzen op de ecologische voetafdruk die verzadigde-vetproducten met zich meebrengen of op het feit dat we vooral verse voeding moeten eten.

Wat er ook van zij, ik vond het een superinteressant artikel en ik zou je – als foodie – zeker aanraden om het te lezen (zes pagina’s, soms beetje technisch, Amerikaanse inslag, maar de moeite waard). Ik begon na het lezen zelfs spontaan te denken: tiens, mijn cholesterol is in orde, de dokter zei laatst dat mijn goede cholesterol veel hoger was dan mijn slechte. En toch ben ik uitermate tuk op goeie boter, een ferm stuk koevlees, roomsauzen… – ook al probeer ik dagdagelijks wel gezond te koken. Zou er misschien toch iets van aan zijn? Tja, indien niet, dan heeft één en ander hoogstwaarschijnlijk te maken met mijn liefde voor wijn en het positieve effect dáárvan – nog zo’n lekker controversieel onderwerp :-).

Share →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *