foto zomerzoektochtEen tijdje geleden kondigde ik aan dat ik mijn favoriete adressen in Hasselt nog zou doorgeven, omdat de Zomerzoektocht van het Davidsfonds deze zomer door Midden-Limburg loopt natuurlijk :). Wel: the time is now! Omdat het weer wisselvallig is, namelijk, maar volgende week weer zal opklaren en er zich dus een prima moment aandient om de zoektocht te doen (echt fun, zeker met de gratis fietsen die je in Hasselt kan huren aan de achterkant van het stadhuis). Enfin, genoeg reclame gemaakt, tijd voor iets lekkers.

Misschien ook nog even meegeven dat ik me hieronder vooral concentreer op de iets kleinere hap; veelbelovende gastronomische adressen als Aan Tafel bij Luc Bellings, Jürgen Eetboetiek of 6 Zinnen staan momenteel nog op mijn to-do-lijstje. Maar dus, als je kleine honger of dorst hebt in Hasselt, zijn de volgende adressen zeker aanraders.

 • Koffiebars. Hasselt heeft mij verrast met zijn hippe, toegankelijke en vooral zeer lekkere koffiebars. Ik ken er momenteel drie die elk hun heel eigen sfeer hebben, maar vooral een lekker potje koffie serveren – in vele soorten en maten. Op zoek naar een strakke, sobere maar tegelijk zeer toegankelijke plek met een minzame, uiterst vriendelijke én gelauwerde barista, kies dan voor Mucho Gusto Coffee Bar. Eerder in een, laten we zeggen, very-relax-easy-going-bijna-reggae-achtige-waar-is-mijn-zetel bui? Ga dan eens langs bij Shanti Beans. Ik dronk er mijn beste cappuccino ooit. Tot slot iets meer rock-‘n-roll gestemd en in een iets ruwere-ruigere bui (genre: ‘ik wil een tattoo en wel nu’)? Stap dan even binnen in de King Kong Coffee. Rechttoe rechtaan, maar opnieuw heerlijke koffie. Meteen tegenover de toeristische dienst.
 • Vegetarisch. Je zal het vast al ergens gelezen hebben: ik ben absoluut geen vegetariër. Mijn favoriete gerecht ever blijft een superlekkere steak champignonroomsaus (of béarnaise, ik twijfel nog) en liefst dan nog eens geweldig saignant. Maar toch kan het vegetarische huiskamerrestaurant De Levensboom mij zeer bekoren. Vooral hun dagschotels dan: zéér democratisch geprijsd, erg lekker en voedzaam. En vooral: smaakbommetjes! Want dat is wat ik altijd vrees(de) bij vegetarische gerechten: een gebrek aan beet en smaak. Maar die visie is intussen bijgesteld en het is ook allerminst het geval bij De Levensboom. Al twee keer geweest, één keer afhaal, en twee keer genoten. Ook de huiswijn valt best mee trouwens (al stond de rode wijn wel – zoals zo vaak – tien graden te warm de laatste keer, maar alla). De eigenaars zouden onlangs wel veranderd zijn maar dat heeft voorlopig weinig invloed op de kwaliteit.
 • Soepbar. Om verder te gaan in het groentethema, is er ook nog een zeer fijne soepbar in Hasselt, Zuppa genaamd. Klein maar gezellig en vooral: zeer boeiende soepcreaties. Oosters, Tex-Mex, Italiaans, alles door elkaar… you name it, they’ve got it. Plus: bij elke soep krijg je sowieso een gezond appeltje. En volgens de wederhelft is de koekjestaart als dessert ook niet te versmaden.
 • Wijn & co. Wijnbar Dito beschreef ik al op de wijnpagina van deze site: een piepkleine maar uiterst fijne wijnbar, met supervriendelijke gastheer en gastvrouw én vooral telkens een interessante selectie wijnen per glas. En daarnaast ook altijd een bier van de maand. Van een heel ander kaliber is L’Aperi Vino. Een apero-wijnbar met maar liefst 34 wijnen per glas (!) die ook kleine gerechtjes serveert en de Italiaanse aperitiefcultuur mét hapjes naar Hasselt brengt. Ik ben er tot nu toe maar één keer geweest, at en dronk er zeer lekker, maar vond het qua sfeer toch een beetje posh en m’as-tu vu. Maar dat kan een indruk zijn; over hun spijs en drank niets dan goeds. En 34 wijnen per glas zeg… waaronder ook heel wat toppers. Zeker de moeite!
 • Spaans & Italiaans. Wel potverdorie. Ik wou je hier heel graag vertellen over mijn geweldige Spaanse-charcuterie-ervaringen bij Juan Luis in zijn winkeltje aan de Havermarkt, maar wat bleek zopas: het is er niet meer. Zijn tapasbar achter het stadhuis is er gelukkig nog wel, dus allen daarheen voor super-chorizo, jamón, manchego… én fijne Spaanse wijnen. Hopelijk duikt er snel weer een winkeltje op waar je al dat lekkers ook gewoon kunt meenemen (maar allicht kan dat ook wel in de tapasbar; ik zou het niet weten eerlijk gezegd). Wat ervan ook zij: de beste chorizo ooit at ik bij hem! Smelt echt op je tong. Italiaanse delicatessen vind je dan weer bij La Gastronomia (heerlijk verse meeneempizza, goeie wijnen!) of bij Il Pasticcio.
 • Zoet & co. Natuurlijk kent iedereen de chocolade van Boon, maar daarnaast ontdekte ik op het niet te missen jaarlijkse Limburg Proeft ook nog de heerlijke pannenkoeken van Het Smaaksalon. Ter plekke ben ik nog niet geweest, het ziet er wat klassiek-deftig-chic uit, maar die pannenkoek vergeet ik nooit meer! Ook niet te missen in de zomer: Het IJs van de Smaak, een perfect on the go ijskraampje.
 • foto taratataLimburg Proeft. Dit jaar ben ik voor het eerst naar Limburg Proeft geweest. Vroeger vond dat evenement plaats in het centrum van de stad, maar vanaf dit jaar tegenover de Kinepolis een stukje buiten de stad. Een wat ongelukkige locatie voor een proevertjesfestival, zo op een ongezellige parking, maar lekker was het wel! Ik proefde er onder meer zeer verfijnde gerechtjes van Innesto uit Houthalen en Taratata in Hasselt. In de eerste plek ging ik al eens eten – jonge kok, beloftevol, mooie menu, beetje ‘hoog op smaak’ wel herinner ik mij nog (lees: zout) – bij de tweede moet ik dringend eens langs. Maar Limburg Proeft staat wel al in mijn agenda voor volgend jaar.
 • Frituur. Aha, is het al laat en heb je nog zin een frietje? Of steekt de honger naar een vleeskroket of Bicky Burger de kop op? Hup, naar het Dusartplein dan waar Fritz & Co. een prima keuze is. Zelden zo’n spic & span frituur gezien, met een haast restaurantachtige aanpak wat de bestellingen betreft. Inclusief typische Hasseltse vriendelijkheid en jovialiteit. En de frieten? Zoals het hoort natuurlijk!
 • Carrefour Planet. Hola, een Carrefour? In een foodielijstje? Jawel! Ik ben eigenlijk helemaal geen Carrefourganger – nog steeds zweer ik supermarktgewijs bij de mix Colruyt en Delhaize (en heel af en toe Spar of GB Express als ik iets vergeten ben). Carrefour is me te mastodont, te uitgebreid, te veel alles-door-elkaar waardoor ik het overzicht verlies – maar voor de hypermarkt in Hasselt aan de Kuringersteenweg maak ik graag een uitzondering. Omdat hij én een fijn aanbod verse sushi heeft én een goeie visafdeling én vooral een uitgebreid aanbod wereldproducten en lokale producten. De wereld en de regio in een paar winkelrekken samen: mooi is dat.
 • Streekproducten. Nog eentje, omdat we nu toch over local bezig zijn. Het kleine winkeltje Lekker Limburgs aan de drukke Kuringersteenweg heeft iets heu… nou ja… aandoenlijks zal ik maar zeggen. Het is een echte oldskool streekproductenplek (wat zouden die dingen toch gebaat zijn met een hippere aanpak, denk ik vaak), maar je kunt hier echt wel alles vinden wat lekker Limburgs is: de schitterende schuimwijn van Schorpion, een hele reeks streekbieren, befaamde stroop, koekjes… Mandje vullen met lekkers en thuis smullen maar. Eigenlijk echt een aanrader, ondanks het net iets té gezellige interieur.

Voilà, dat is mijn Hasselts lijstje so far. Vind je het goed? Heb je aanvullingen, verbeteringen, bemerkingen? Laat zeker weten via de contactpagina of via de comments. Veel plezier ermee alleszins!

Share →

2 Responses to Lekkere adressen in Hasselt

 1. Peter Nulens says:

  Bedankt voor de recensie
  Het “iets te gezellig” krijgt iedereen er zo bij. Naturel en zonder capsones
  Grt
  Peter Nulens

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *