Mijn vijf beste restaurants van 2014

God, wat heb ik weer lekker gegeten dit jaar! Op heel wat plekken, in binnen- en buitenland. En het is uitgerekend in dat buitenland dat ik opnieuw ontdekte wat voor geweldige chefs we eigenlijk hebben. Veel respect voor hen! Ik ben dit jaar voor het eerst in mijn leven naar Hong Kong gereisd, heb er intens van genoten, ben daar lekker gaan eten – gewoon én haute cuisine – maar moest achteraf gewoon concluderen: mieljaar, we hebben het hier goed! Daarom, ter afsluiting van 2014, de vijf plekken waar ik het meest van genoten heb dit jaar.

1. Pure C, Cadzand-Bad

Dé revelatie van 2014 voor mij. Ik weet het, dit restaurant bestaat al langer en de recensies waren al lovend, maar dit jaar was mijn eerste keer. Merci grote baas Sergio. Merci chef Syrco. Merci sommelier Lotte. Merci om mij zowat de perfectie op culinair gebied te laten ervaren. Wat een uitgebalanceerde gerechten. Wat een perfect gepaste wijnen – tot het nagerecht toe. Wat een heerlijke setting. Wat een zalige sfeer. Stel dat ik zou sterven na zo’n restaurantbezoek: wel, ik zou tevreden zijn.

 2. De Kristalijn, Genk

Begin dit jaar kreeg ik koude rillingen in dit restaurant. Ik had een tafeltje net voor de open keuken en zag de chef bezig. Ubercool. Beheerst. Vakkundig. Gedreven. Passioneel. Af en toe keek hij op om zijn werk gade te slaan, om te zien of zijn gasten wel genoten. Ik kan je bevestigen, beste Koen Somers, ik heb genoten. En hoe. Je bracht me een puntige keuken met karakter en durf in een haast grootstedelijke setting (buiten was het donker, dus ik kon het groen niet zien :). Genk mag trots zijn op De Kristalijn; hier wil ik zo snel mogelijk opnieuw naartoe.

3. ’t Zilte, Antwerpen

Een mens zou elk jaar één keer naar ’t Zilte moeten gaan. (En er eerst voor sparen, dat ook.) Waarom? Omdat dit restaurant je als Belg, als Vlaming vervult van trots. Dit is waartoe we in staat zijn: een keuken op topniveau, in een prachtige setting, met zicht over het water en de stad Antwerpen, aangevuld met een perfecte bediening. Hoezeer heb ik daar genoten. Merci Vicky Geunes & team, jullie zijn eigenlijk gewoon een stuk van de Belgische Culinaire Rode Duivels!

4. Publiek, Gent

Dit voorjaar opende Flemish Foodie Olly Ceulenaere zijn Publiek in Gent en in september mocht ik er gaan zaken-eten. Wat een geweldige lunch werd dat zeg! Wat een rock-‘n-roll brengt de chef hier in de Belgische keuken! Ik tweette het toen al: dit is een voorbeeld van gastronomie, van hoe een brasserie 2.0 er anno 2014 moet uitzien. Gelukkig heeft Michelin dat ook begrepen: zopas kreeg Publiek zijn eerste ster. Geheel terecht – hoog tijd dat de sterren ook wat meer rock-‘n-roll worden!

5. Rossi, Leuven

De Italiaanse keuken: ik ben er gek op! Zó gek! Maar waar kan je ze nog authentiek vinden? Of nog beter: vernuftig. Zo met wat peper-in-de-poep, waarvan je zegt: jahaa, zó wil ik nog wel Italiaans eten. Wel, bij Rossi kan het. Er zijn nog verbeterpuntjes – ik vind zijn wijnen nog niet je dát, de selectie kan beter en goedkoper – maar het Menu Sorpresa van Rossi heeft mij dit jaar zeker drie keer van mijn sokken geblazen. Eenvoud en vernuft gecombineerd, door een chef waarvoor het woord aimabel is uitgevonden. Mijn Leuvens lievelingsadres van 2014!

Laat dat een beetje mijn top-5 zijn. Daarnaast heb ik eind dit jaar ook wel geweldig gegeten bij 6 Zinnen in Hasselt en verdienen Gusto in Genk en Herbert Robbrecht in Beveren ook nog een extra vermelding. Het eerste omdat het me ook dit jaar weer een paar keer geweldig opgetogen naar huis liet vertrekken (met speciale vermelding van de uitstekende bediening) en het tweede omdat ik dáár beter gaan eten was voor de verjaardag van mijn moeder: het was er klassiek ja, een tikje barok ook qua bereidingen, maar lékker jongens, echt lekker!

Hopelijk kan dit lijstje u boeien, en misschien inspireren. Laat me zeker weten als u in een van bovenstaande adressen gaat eten – want ik wil weten wat u ervan denkt. En dan wens ik u bij deze een fantastisch 2015 toe, vol culinair genot! Laat het smaken!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.