Over fijne wijnen

Wijn in België – Genieten, ontdekken, proeven, beleven

cover wijnIn het najaar van 2016 verscheen bij Davidsfonds/WPG mijn derde boek: Wijn in België. En voor je denkt: o jee, nog een boek over Belgische wijnen – nee – stop! Dit boek gaat over zoveel meer! Natuurlijk stel ik er ook wijnbouwers in voor (twintig om precies te zijn, in het laatste hoofdstuk), maar veel meer dan dat is het een boek dat een poging doet om zoveel mogelijk adressen in kaart te brengen waar je in België van wijn kunt genieten, waar je wijn kunt ontdekken, proeven en beleven. En natuurlijk niet enkel Belgische wijn, want ons land is een schatkamer als het over wijn gaat; de hele wereld ligt hier voor het proeven!

In meer dan 400 pagina’s geef ik je bijgevolg meer dan 200 tips van adressen waar je wijn geweldig kunt beleven. Dat wil dus zeggen: de gezelligste wijnbars, de fijnste wijnrestaurants, de boeiendste wijnevents, de interessantste wijnhandels, de lekkerste wijnproeverijen, de tofste wijnclubs, de onmisbare wijnopleidingen, de knapste wijndomeinen enz. Er komen natuurlijk ook flink wat wijnpersoonlijkheden aan bod (ook bloggers uiteraard) én ik vertel telkens een stukje achtergrond – de essentials die je moet weten (wat de achtergrond is van deze of gene wijnbar bijvoorbeeld, wie erachter zit, welke wijnen geschonken worden, wat de wijnfilosofie is enz.) Enfin, dit boek wil een stevige poging doen om de wijnwereld in België in beeld te brengen. Een soort gids of roadtrip dus door wijnminnend België, met tientallen plekken en personen die je als (beginnende/gevorderde/volbloed) wijnliefhebber zéker niet mag missen.

ad-bibendumVoor het boek werkte ik samen met een heuse jury van wijnprofessionals en diehard liefhebbers, die mij massa’s tips bezorgden. Ik maakte er een samenvatting van en vulde ze aan met mijn persoonlijke favorieten. Het verhaal van die mensen en plekken krijg je in het boek – het is dus zowel een gids als een naslagwerk, een soort wijnopedia van België, als ik eventjes heel ambitieus mag zijn. Trouwens: het prille idee ervoor kwam van Cera: zij houden elk jaar een in-druk-wekkende wijnverkoop voor hun vennoten en dat bracht hen tot bij mij en Davidsfonds/WPG uitgevers om het boek samen te stellen.

O ja, en dan vergeet ik nog bijna te zeggen dat er ook ge-wél-di-ge foto’s instaan, van Thomas De Boever. Een boom van een kerel, die Thomas, en zijn foto’s zijn al even stevig! Right on, je zal wel zien.

Interview in De Madammen op Radio 2

Op vrijdag 16 september 2016 werd ik uitgenodigd in De Madammen op Radio 2 om even te komen vertellen over mijn boek. Het werd een gezellige babbel met twee zeer enthousiaste Madammen – en meteen voor jou ook wat extra toelichting over mijn boek!

Op tournee over mijn wijnboek

conventoIn het najaar van 2016 en begin 2017 ga ik ook op tournee over mijn boek. In een lezing – mét degustatie! – van ongeveer anderhalf uur vertel ik je meer over hoe Belgen met wijn omgaan, wat ze graag drinken en wat niet, hoe het landschap eruit ziet qua wijnverbruik, wat regionale verschillen zijn enz. Ik loods je ook doorheen mijn boek en pik er heel wat superleuke adressen en tips uit. En afsluiten doen we met een degustatie van enkele echt wel geweldige Belgische wijnen! Wil je ook komen luisteren, check dan hier de data.

De 50 beste wijnhandels in Vlaanderen

foto cover wijnboekIn 2009 schreef ik mijn eerste boek, een wijnboek. Over wijnhandels. Eigenlijk een beetje uit eigenbelang. Ik was al een tijdje stevig met wijn bezig en ik vroeg mij af waar de betere wijnhandels in Vlaanderen zich zouden bevinden. Omdat ik steeds meer tuk geraakte op goeie wijn, natuurlijk. Die betaalbaar was. Maar waarbij ik toch een verhaal kreeg. Daaruit ontstond het idee van ‘De 50 beste wijnhandels in Vlaanderen’ – ik wou weleens weten waar de beste plekken om wijn te kopen zich bevonden.

Ik raakte aan de praat met Steven en Kristof van uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts en zij zagen meteen brood in mijn idee. Ze gaven me carte blanche wat de invulling van het boek betrof, en daar ben ik hen nog steeds erg dankbaar voor. Het eerste wat ik dacht was: mijn selectie moet zo objectief mogelijk. Daarom stelde ik een jury samen van sommeliers, wijnschrijvers en doorgedreven liefhebbers van de Vlaamse Wijngilde. In totaal gaven op die manier zo’n vijftigtal mensen mij hun favoriete wijnhandels door (meer over de precieze criteria lees je in het boek), telkens via hun persoonlijke top-5. En zo kwam ik tot een top-50.

Die top-50 vind je in dit boek, samen met het verhaal achter de wijnhandelaars én hun favoriete flessen in drie prijscategorieën. Het verscheen in 2009 en werd erg positief onthaald – het werd bekroond met twee Gourmand World Cookbook Awards (ik fier natuurlijk :). Op dit moment is het helaas uitverkocht, maar in de bieb kan je het zeker nog vinden. (En ik heb ook nog een paar exemplaren op overschot, als je echt geïnteresseerd bent. Laat me dan zeker iets weten via de contactpagina.)

De flaptekst van ‘De 50 beste wijnhandels in Vlaanderen’

backcoverJe hoeft echt niet tot diep in Frankrijk te reizen om een keur aan uitstekende wijnen te kunnen kopen. Het is verbazend hoeveel uitstekende gespecialiseerde wijnhandels er zijn in Vlaanderen zelf. Daarbij zitten pareltjes van de oenologie waar je terecht kan bij absolute wijnkenners die je precies kunnen vertellen welke wijnen jou zullen bekoren.

Filip Salmon, zelf ook wijnkenner en redacteur van De Standaard, selecteerde de vijftig beste. Hij vertelt het verhaal van de wijnhandelaars, over hoe zij hun zaak begonnen zijn, in welke wijnen zij zich specialiseren, hoe zij hun vak ervaren.

Het boek geeft ook mee wat elke wijnhandel in zijn aanbod zitten heeft, van gewoon heerlijke wijnen tot absoluut exclusieve flessen. Ten slotte mag elke wijnhandelaar een top-drie meegeven: welke wijnen uit het aanbod zou hij of zij het sterkst aanbevelen?

Deze gids is een absolute must voor wie zich graag laat adviseren door echte kenners en voor wie wijn meer is dan een snelle aankoop onderweg naar de afdeling groente en fruit.

De commentaren op ‘De 50 beste wijnhandels in Vlaanderen’

Photo (2)“Ik vind dit een knap boek omdat de wijnhandelaars, zowel grote als kleine, eindelijk in het voetlicht staan en hun verhaal kenbaar mogen maken voor een groot publiek. ” (wijnblog Ikwilwijn.be, 31 oktober 2009)  

“Wijnboek ‘De Standaard’-redacteur valt in de prijzen” (De Standaard, 3 december 2009)

De bekroning van de Gourmand World Cookbook Awards (Gourmand World Cookbook Awards, 11 februari 2010)

“Er was echt behoefte aan De 50 beste wijnhandels in Vlaanderen (Borgerhoff & Lamberigts, 21,50 euro) van Filip Salmon, een medewerker van De Standaard.” (Artsenkrant, 12 februari 2010)

‘De 50 beste wijnhandels in Vlaanderen’ op De Zevende Dag op Eén

Op zondag 27 september 2009 mocht ik samen met wijnkenner Alain Bloeykens – fijne man! – in De Zevende Dag te gast zijn om te praten over mijn boek, maar ook over (de prijs van) wijn op restaurant.

Het werd een superleuke ervaring – praten over wijn,  ik doe niet liever – die me ook een nieuwe wijnkennis opleverde: Alain Coninx. Ik leerde hem daar kennen als gepassioneerd gastronoom, troonde hem enkele weken na de uitzending mee naar een proeverij bij wijnhandel Vinikus  en ik volgde hem nadien graag als foodie en wijnman. Onder meer daarom staat hij ook in mijn nieuwe boek, Vlaamse Foodies.

Veel plezier met het fragment waarin ik er écht wel veel te jong uitzie, met veel te kort haar, zonder baard en met een tong die veel te vaak prominent in beeld  komt :-). Klik gewoon op de foto en selecteer het eerste fragment op de webpagina die volgt.

fragment de zevende dag

Mijn eigen favoriete wijnhandel

vinikusToen ik de selectie van sommeliers, wijnschrijvers en wijnliefhebbers van de Vlaamse Wijngilde zag en de top-50 eruit selecteerde, voor mijn boek in 2009, was ik eigenlijk wel blij dat bij die selectie – die ik dus niet zélf maakte – mijn eigen favoriete wijnhandel ook zat: Vinikus in Merchtem – nu Vinikus & Lazarus. Uiteraard zijn er nog vele andere wijnhandels waar ik erg graag langs ga, overal in Vlaanderen,  maar als ik er ééntje uit moet kiezen dan is het toch wel die. Waarom? Goh, geschiedenis, openbaring, kwaliteit, goeie prijs.

Ik ken Gerd Brabant al van toen hij in de garage van zijn ouders wijn verkocht. Hij is de man die mij – na een geweldige wijnervaring in de helaas ter ziele gegane wijnbar PurPur in Leuven – Duitse wijn heeft leren kennen en waarderen. Daar ben ik hem eeuwig dankbaar voor. Bovendien blinkt zijn aanbod tot op vandaag uit in een voor mij eerlijke selectie van prima prijs-kwaliteitwijnen waarbij zuiverheid en elegantie voorop staan.

Vinikus breidde een aantal jaar geleden uit tot Vinikus & Lazarus en dat is de zaak zeker ten goede gekomen: een uitgebreider aanbod, maar de filosofie bleef dezelfde. Vinikus en Lazarus kan ik iedereen aanbevelen, naast zoveel andere wijnhandels. (In mijn thuisstad Leuven ga ik bijvoorbeeld graag langs bij Vinipure in de Parijsstraat, Stappato in de Dietsestraat en zeker ook bij Orizonte in Kessel-Lo – kleine maar fijne selectie daar. En fijne mensen!) (En wat verder van huis zijn Ad Bibendum, Rouseu en Licata Vini ook geliefkoosde adressen.)

Mijn favoriete wijnbars

Op dit moment (medio 2014) heb ik drie wijnbars waar ik erg graag uithang.

1. Wijnbar Convento

Bij Convento in Leuven – een combinatie van wijn en antiek – ga ik al heel lang heel graag. Stéphane en Katrien zijn geweldig fijne mensen, met een hart voor wijn. En voor de juiste prijs. Wat zij als wijnen per glas op hun wijnkaart plaatsen en de prijs die ze ervoor vragen: véél cafés en restaurants kunnen daar een puntje aan zuigen. Originele wijnen, uitgebreid aanbod, altijd hoge kwaliteit en telkens vakkundig uitgelegd. En dat allemaal voor een superscherpe prijs mét vaak jazzy achtergrondmuziek. De perfecte wijnbar volgens mij!

2. Wijnbar Dito

In een piepkleine (35 m²) maar supergezellige ruimte ontvangen Linde en Peter je met de typisch Limburgse hartelijkheid én met een heerlijke selectie wijnen per glas. Dito in Hasselt is gezelligheid ten top, ideaal op zaterdagavond voor of na de film – als je er binnenraakt ten minste. Ik heb hier al fantastische wijnen ontdekt en superfijne gesprekken gevoerd met de uitbater. Als je in Hasselt bent en je hebt tijd en je vindt er plek: niet aarzelen!

3. Etiquette Wines

Etiquette ligt in het verlengde van de Louizalaan, net buiten centrum Brussel. Het is een erg internationale plek – veel expats hier! – die duidelijk mikt op een net iets chiquer publiek, maar laat dat je zeker niet afschrikken (als dat al nodig zou zijn). Etiquette is fun, want je laadt een soort bankkaart op met geld en je kunt dan pakweg veertig (!!) of meer wijnen per glas proeven: van een sipje over een half glas tot een vol glas. Heerlijk om hier met je ‘wijnkaart’ de avond weg te proeven, telkens voor een paar euro. Maar kijk uit: het is zoals met tapas, de rekening loopt op voor je het beseft. Maar zoveel fijne wijnen te proeven zeg!

Mijn wijncolumn in Sabato – voorjaar 2012

In het voorjaar van 2012 kreeg ik van Sabato, het weekendmagazine van De Tijd, de kans om een wijncolumn te schrijven. De focus was sociale media en wijn. Superleuk om doen en vele fijne sites/blogs/accounts ontdekt. Een bloemlezing.

Laat eens weten wat je denkt van de wijncolumns, via de contactpagina!